Válságelmélkedés - Cégvezetőknek/tulajdonosoknak

Válságelmélkedés – Cégvezetőknek/tulajdonosoknak

Az alábbi sorokban egy cégvezető és egyben cégtulajdonos öntötte szavakba elmélkedését a jelenleg kialakult gazdasági helyzetről. Válság… már megint válság. Állandóan jön, és megy. Fenn és lenn. Vajon most mit kéne másképpen csinálni, mint 2010-ben vagy a pandémia idején? Energiaválság, háború, vírus. Merre viszi ez a világot?

Miközben megdöbbenve látjuk és tapasztaljuk a minket körülvevő világgazdasági változásokat, gondolom Ön is – ahogyan én is – azon gondolkozik, hogy mi tévő legyen: megszorítson, vagy stagnáljon növekvő költségei mellett? Várakozó álláspontot vegyen fel, vagy rohanjon előre a bevételek tekintetében? Beruházzon, vagy szűkítsen a termelésben, szolgáltatásban?

Arra jutottam, hogy nem érdemes kapkodni. Sem most, sem máskor. Éppen ellenkezőleg, elérkezettnek látom az időt arra, hogy számba vegyük, miből és mennyivel rendelkezünk.

Leltározás átfogó módon

Az eszmefuttatás egyértelmű irányba viszi gondolataim:  alapvetően számviteli szempontból vizsgálom üzleti vállalkozásom. Milyen eszközeink vannak, és ezek miből lettek. A piac és a világ változásait képtelenek vagyunk előre meghatározni, de azt tudnunk kell, hogy miből és mivel gazdálkodhatunk, ha azonnal reagálni kell.

Kódorgó gondolataim továbbra is arra hajtanak, hogy vegyem számba, mit nem tettünk meg az előző válságok idején. Azaz lényegében leltárt kell csinálni! Nem afféle József Attila-i értelemben, hanem vagyonfelmérés érdekében. Tárgyi eszköz leltár készítésével ugyanis válaszokat kaphatunk számos kérdésre:

  • Beruházzunk-e vagy sem? Meglévő eszközeink  milyen állapotban és hol vannak, kell-e újakat venni, vagy bírja-e a még a régi?
  • Ha számításaink beválnak, és a kilátásban lévő munkák realizálódnak, hogyan tudjuk felvállalni a meglévő eszközparkkal? Kell-e beruházási hitelt felvenni a jövőben?
  • Szükséges egyáltalán az eszközparkunkat fenntartani?
  • Nem használt eszközök értékesítéséből milyen bevételre lehetne számítani?
  • Személyes használatra kiadott eszközök vagy személyautók vajon mennyit bírnak még? Feltétlenül szükségesek ezeket kollégáinknak folyamatosan használni?

Leltározás profi csapattal

Fenti kérdésekre és még annyi másra választ ad, ha megállunk, szétnézünk, és számba veszünk, amit lehet. Készítsünk, illetve készíttessünk leltárat. Igen, készíttessünk! mert a leltározás elvégzésére egy külsős szem, egy erre specializált csapat – amely évente sok nagyobb projektet is végigvisz -, alkalmasabb, mint a belsős kollégák. Ráadásul a leltározó cégek objektívek, és nem befolyásolhatóak mások által, akár raktári leltárról, akár tárgyi eszköz leltárról legyen is szó.

Abban az esetben, ha úgy döntünk, hogy ki akarunk szállni a cégünkből, akkor is fontos lehet, hogy tudjuk, milyen eszközértéket képvisel a cégünk tárgyi eszköz sora. Hiszen ez nem csak egy adat a mérlegben, az aktualizált eszközértéket a könyvelő kollégáknak is fel kell tüntetnünk.

Rohanó infláció mellett tehát a legfontosabb vezetői erény a megfontoltság, vagyis az analitikus gondolkodás. A racionális döntések meghozatala előtt azonban adatokra, tényekre van szükségünk. Véleményem szerint ennek érdekében fontos, hogy leltározzunk, és szedjünk össze a döntés-előkészítéshez szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű adatokat, információkat.