Leltártípusok

Leltártípusok

Legyen szó bármilyen vállalkozásról, kisebb vagy nagyobb cégről, bizonyos időközönként szükséges megvizsgálni az árukészlet, valamint a cég tulajdonában lévő vagyontárgyak mennyiségét és állapotát. A rendszeres időközönként végzett leltározás segít feltárni a cég vagyoni helyzetét, illetve optimalizálni a jövőbeni kiadásokat. Ezt a jegyzékszerű kimutatást azonban többféleképpen is csoportosíthatjuk attól függően, hogy időben mikor történik, illetve hogy mely tételekre vonatkozik.

A leltárakat csoportosíthatjuk teljességük szerint, a leltárfelvétel időpontja szerint, a leltározás helye, illetve akár célja szerint is. Lássuk, mit értünk az egyes típusok alatt!

Teljes leltár

A teljes leltár minden cikket tartalmaz, ami a vállalkozás tulajdonában áll egy kijelölt időpontban, így minden eszközt és forrást magában foglal, ami akár a cég telephelyén, akár külső helyszínen található.

Részleltár

A részleges vagy részleltár kifejezetten egy-egy eszköz- vagy forrástípusra vonatkozik, azaz a vagyon egy bizonyos részére, így pl. lehet egy raktárkészlet vagy egy bizonyos árukészlet leltára.

Nyitó leltár

A vállalkozás elindulásakor, illetve minden év elején készített leltár, amely a rendelkezésre álló összes eszközt és forrást tartalmazza.

Évközi leltár

Bármely cég esetén beiktatható év közbeni leltár, amely alátámasztja a könyvviteli mérleget.

Záró leltár

Egy időszak, pl. a naptári év végén vagy a cég működésének megszűnésekor készített leltár.

Átadás-átvételi leltár

Amennyiben egy üzletvezető vagy egy adott területért felelős személye megváltozik, átadás-átvételi leltárat kell készíteni a különböző eszközökről.

Elszámoltató leltár

A vállalkozás tulajdonosa bármikor kérheti az alkalmazottak elszámoltatását, összevetve a felügyeletük alatt álló eszközök számát az előző elszámolt időszak adataival. Amikor felmerül a visszaélés gyanúja, illetve egy magas értékű árukészlet kezd hirtelen fogyni, rendkívüli leltár is készíthető az áruk ellenőrzésére.

Idegen leltár

A vállalkozás birtokában lévő eszközöknek nem feltétlenül mindegyike tartozik a cég tulajdonába. Ilyen módon felmérésre kerülhetnek olyan eszközök, amelyek őrzésre vagy bizományban kerültek a cég telephelyére. Természetesen ugyanakkor előfordulhat az is, hogy az adott eszközök a vállalkozás tulajdonában vannak, ám azokat idegen helyen tárolják. Az eszközök nyilvántartására ilyenkor tárolási nyilatkozatot kell készíteni.

Vagyonmegállapító leltár

Minden vállalkozásnak évente egyszer köteles elvégezni, felmérve a cég teljes vagyonát, tárgyi- és forgóeszközeinek értékét.