Innovatív leltározás

Nem kell, hogy a leltározás hosszadalmas és terhes folyamat legyen! Egy megbízható vonalkódrendszer bevezetésével mind a tárgyi eszköz leltár, mind pedig a készletleltár procedúrája felgyorsítható és megkönnyíthető. A vonalkódos rendszer segítségével Ön könnyedén lokalizálhatja tárgyi eszközeit, illetve készleteit, és egyszerűen tárolhat minden hozzájuk kapcsolódó információt.

Vonalkódrendszer bevezetése

Úgy tűnik, manapság egyre kevesebben választják a papíralapon, ún. leltáríven történő leltározást. Erőforrások tekintetében valóban hasznosabb, ha a számolás során egy azonosítórendszert használunk. Egy megbízható vonalkódrendszer hatalmas adatmennyiség rögzítésére és kezelésére képes. Általa az adatfeldolgozás lényegesen gyorsabbá és pontosabbá tehető.

vonalkódrendszer bevezetés a leltározás megkönnyítésére

Mi is az a vonalkód?

A vonalkód egy optikailag leolvasható, betűkből és/vagy számokból álló kód – valójában egy hivatkozás, amely a megfelelő leolvasó segítségével egy adatbázis valamely elemére irányul. A szám-, illetve betűsor fölött sötét, függőleges vonalak és világos közök egyedi váltakozása fejezi ki az információt, amelyet vonalkódleolvasó segítségével lehet leolvasni, gyorsítva az információáramlást.

Az Európában kereskedelmi forgalomban használt vonalkódszabvány a GS-1 kódolás, melynek számsora tizenkét számjegyből áll. Az első három számjegy az országot, a következő kettő vagy akár hét szám a céget, a fennmaradó számjegyek az egyes termékeket azonosítják. Ettől eltérő, összetettebb kódok segítenek a raktári rendszerek cikkei között pontosan eligazodni.

Általában olyan esetben használnak ilyen azonosítást, ha nagy mennyiségű áru vagy leltározni szükséges tárgyi eszközt kell nyilvántartani. Ezzel a módszerrel akár több ezer cikket is lehetséges pontosan nyilvántartásba helyezni, valamint vezetni az azokhoz kapcsolódó valamennyi adatot vagy változást.

A vonalkódrendszerhez szükséges eszközök

A vonalkódos leltárhoz mindenekelőtt szükség van egy vonalkódleolvasóra, egy mobil adatgyűjtő terminálra, illetve egy címkenyomtatóra. A vonalkódleolvasó egy adatbeviteli eszköz, amely vezetékkel vagy vezeték nélkül kapcsolódik az adatgyűjtő terminálhoz. Ez a terminál lehet egy egyszerű számítógép, illetve lehet olyan mobil számítógép, PDA is, amely rendelkezik beépített vonalkódleolvasóval. Az adott cikkekhez az adatbázisban meghatározott kód kapcsolódik, amelyet a címkenyomtató öntapadós papír formájában nyomtat ki.

Akár manuálisan, akár vonalkódolvasóval visszük fel a rendszerbe az adatokat, az azonosítórendszer minden esetben átlátható és visszaellenőrizhető struktúrát garantál. Valós idő szerint, a lokációkat és az allokációkat figyelembe véve, minimális hibaszázalékkal dolgozhatunk. A készülékkezelés nem igényel különösebb szakértelmet, használata egy gyorstalpaló keretében könnyedén elsajátítható.

Csökkentse le az adminisztrációs időt, és döntsön a hatékony, vonalkódrendszeres leltározás mellett! Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!