Teljes leltár és részleltár különbségek

Teljes leltár, részleltár – íme, a legfontosabb különbségek

Számos jó dolog szól a rendszeres leltározás mellett. Függetlenül attól, hogy kis családi vállalkozásról vagy komoly szakmai múlttal rendelkező cégről van szó, bizonyos időközönként muszáj képbe kerülni a cég tulajdonában levő vagyontárgyakat illetően.

Bár ideig-óráig sikerülhet azzal megnyugtatni magunkat, hogy ez vagy az még a múltkor hiánytalanul megvolt, valós tények hiányában sosem tudhatjuk 100%-ig biztosra értékeink aktuális mennyiségét és állapotát. Éppen ezért fontos, hogy ne maradjon ki se a teljes leltár, se az időközönkénti részleltár.

A teljes leltár a külső helyszínekre is kiterjed

A különféle leltártípusokat górcső alá véve, a következőkben néhány gondolat erejéig szeretnénk kitérni két gyakori leltárvariánsra, a forrásaink totális körét feltáró teljes leltárra és a kisebb, de ugyanannyira fontos részleltárra.

A teljes leltár a cég valamennyi eszközét és forrását típusa és eredete szerint számba veszi. Ez alól az sem kivétel, ami nem a cég székhelyén, hanem valamilyen külső helyszínen van.

A részleltár specifikusan a cég eszközeinek és forrásainak egy-egy előre megjelölt részéről készül. Természetesen ugyanannyi alapossággal és figyelemmel, mint egy teljes leltár, mégis a fókusz csak bizonyos részekre korlátozódik.

A leltározás gyors, sikeres lebonyolítása érdekében előzetesen fel kell mérni a különböző leltározási feladatokat és ütemtervet is fontos készíteni. Idő- és energiahatékony, ha profikra bízza a munkát – vegye fel velünk a kapcsolatot!