A leggyakoribb leltározási hibák

A leggyakoribb leltározási hibák

Minél nagyobb készletről kell leltárat készíteni, annál nagyobb százalékban fordulhatnak elő hibák. A gyakorlatlan leltározók azonban elkövethetnek bizonyos típushibákat, ami bizonyos esetekben akár bírsághoz is vezethet. Lássuk, mire figyeljen mindenképp, ha leltározásba kezdene!

Végezzen hiánytalan leltárfelvételt!

A leltárfelvétel során gondoskodni kell arról, hogy minden mérlegsort alá tudjunk támasztani, azaz amit a könyvekben rögzítünk, az a valóságban is fellelhető kell, hogy legyen. Ugyanígy fontos, hogy minden eszköz, áru, kötelezettség, illetve követelés is a leltár része legyen. A teljes körű leltározás során éppen ezért nem elegendő csupán a tárgyi eszközökre összpontosítani, a leltárnak minden eszközt és forrást tételesen, értékben és mennyiségben, illetve ellenőrizhető módon tartalmaznia kell.

Fontos, hogy ne csak a helyben tárolt eszközökre figyeljünk

A leltározásnak nem csak azokra a tárgyi eszközökre kell kiterjedniük, amelyek a vállalkozás tulajdonában vannak. Sok esetben előfordulhat, hogy a cég birtokában olyan eszközök is vannak, amelyek más cégek tulajdonát képezik, de az is előfordulhat, hogy a cég tulajdonában tárolt eszközöket idegen helyen őrzik. Legyen szó nyitó, záró, év közi vagy év végi leltárról, annak ki kell terjednie a teljes eszközállományra. Ugyanilyen fontos, hogy azokat az eszközöket se hagyjuk ki a leltárból, amelyek adott esetben nem rendelkeznek értékkel.

A leltár mindig legyen világos, áttekinthető

A leltározás célja, hogy minden, a vállalkozás tulajdonában vagy birtokában lévő eszköz és forrás mennyisége és értéke áttekinthető és ellenőrizhető legyen. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a leltárfelvételi ívek tartalmazzák a tételek pontos megnevezését, ismertető jegyeit, az egységárakat, a források állományát, illetve a leltárfelvétel időpontját. A leltárfelvételi ívet legalább nyolc évig meg kell őrizni, és az adóhivatal kérésére be kell mutatni.

Szeretne odafigyelni az eszközkövetésre a leltározás során? Kérjen tanácsot tőlünk, és válassza szolgáltatásunkat!