Milyen gyakran érdemes leltárat készíteni?

Milyen gyakran érdemes leltárat készíteni?

A professzionális leltármenedzsement minden vállalkozás sikerességének alapvető feltétele, hiszen fontos, hogy minden cégvezető pontosan nyomon követhesse a készletében megtalálható tárgyi eszközöket és árukat.

Noha törvény írja elő, hogy a leltárkészítés évente (tárgyi eszközök esetén háromévente) kötelező, a gyakorlat szerint ennél gyakrabban is célszerű lehet belevágni a feladatba. Lássuk, milyen esetben milyen gyakorisággal érdemes leltárat készíteni!

Miért olyan fontos a leltározás?

Amennyiben egy cég nem készít rendszeresen leltárakat, nem rendelkezhet pontos ismeretekről a tulajdonában lévő tárgyi eszközök, illetve áruk mennyiségéről és minőségéről. A rendszeres leltározás segít megelőzni az esetleges eltulajdonításokat, statisztikailag nyomon követni az árumozgást, illetve meghatározni, hogy mely tárgyi eszközök beszerzésére milyen gyakran van szükség. A leltározás gyakorisága azonban a legtöbb esetben az adott cég sajátosságaitól függ.

Rendszeres vagy éves leltárkészítés?

Bizonyos cégek esetén elfogadott gyakorlat az akár kiemelt rendszerességű, havi leltárkészítés, ám ez a legtöbb esetben csak egy-egy speciális üzletágra jellemző. Szállodákban vagy éttermekben fontos, hogy a vezetőség naprakész legyen az ételek és italok, az evőeszközök vagy más kiegészítők állapotáról, és ha hiány lép fel, azonnal cselekedni tudjanak. Más, napi fogyasztási cikkeket áruló kiskereskedelmi üzletek számára elég lehet évente egy-négy alkalommal leltárat készíteni.

Szezonális leltározás

Nem egy cég szezonálisan határozza meg a leltározás elvégzésének szükségességét, aminek a legtöbb esetben praktikus oka van. Ruhaüzletek vagy olyan iparágak esetén, ahol gyorsan változnak a trendek, érdemes az adott szezon végén teljes vagy részleges leltárat készíteni annak igazolására, hogy mennyi termék került eladásra. Rövid lejárati idejű termékek árusítása esetén ugyanígy szükség lehet szezonális alapon ellenőrizni a készleteket, biztosítva, hogy lejárt termékek véletlenül se kerülhessenek forgalomba.

Nem feltétlenül kell teljes leltárat készíteni

Természetesen tárgyi eszköz leltár esetén nem feltétlenül van szükség ilyen gyakori számbavételre, fontos ugyanakkor tudni, hogy minél ritkábban készül leltár, az adott cég annál lassabban tud reagálni a felmerülő problémákra, és szükség esetén gazdasági változtatásokat bevezetni.

Mindemellett bár fontos tisztában lenni azzal, hogy az adott iparág milyen gyakoriságú leltározást igényel, érdemes megjegyezni, hogy nem minden esetben van szükség teljes leltár készítésére. Amennyiben csak egy-egy részlegben észlelhető gyakori hiány, lehetséges csak az állomány egy bizonyos részére kiterjedő részleges leltárt készíteni.

Szakértői csapatra bízná a leltározás elvégzését, amely a legmodernebb leltározási technikák alkalmazásával és hatékony leltár szoftver segítségével mindent megtesz a feladat sikeres elvégzéséért? Vegye fel velünk a kapcsolatot!