Leltározás cégeladás előtt

Leltározás cégeladás előtt

Amikor egy cég eladására kerül a sor, az első és legfontosabb feladat a vállalat értékének pontos meghatározása.

A cégérték felbecsülése ugyanakkor komplex folyamat, amely egyaránt magában foglalja az ingatlan, az értékpapírok, valamint a tárgyi eszközök és árukészlet értékét is.

Miért fontos a leltározás cégeladás előtt?

Míg az ingatlan és az értékpapírok ára egyszerűen felbecsülhető, az összképhez fontos ismernünk a tárgyi eszközök pontos számát és minőségét, valamint azt, hogy a mekkora árukészlettel történik meg az átadás-átvétel. A cégeladás előtti tárgyi eszköz leltár és készlet leltár készítésével a cégtulajdonosok megbizonyosodhatnak arról, hogy a lehető legmagasabb árat kérik vállalatukért. A leltárkészítés azonban más szempontból is kiemelkedően fontos. Az árukészlet és a tárgyi eszközök pontos összeírásával elkerülhetők a későbbi félreértések, így a vevő is biztos lehet benne, hogy azt kapja a pénzéért, amiben az eladóval megállapodott.

Amit mindenképpen mérlegelni kell a cégértékeléshez:

  • Leltározás során érdemes az egyes termékek jelenlegi értékét alapul venni, hiszen a beszerzési ár nem feltétlenül tükrözi a valós értéket. Amennyiben a szerződő felek más értékelési módszert választanak, úgy ebben előzetesen meg kell állapodni.
  • Készlet leltár és tárgyi eszköz leltár készítésekor fontos, hogy ne mulasszuk el a selejtezést, hiszen csak az értékesíthető, illetve használható termékek számíthatnak bele a vételárba teljes értékben.
  • Amennyiben az eladási árat már a leltározás előtt meghatároztuk, érdemes rögzíteni a várható értéket, és amennyiben a valós készlet ezt befolyásolja, annak függvényében módosítani az áron.
  • Eladáskor ne hagyatkozzunk pusztán régi adatbázisokra, hanem a pontosság érdekében végezzünk fizikai számlálást.
  • A tárgyi eszközök az eladás folyamata során is használatban lehetnek, így fontos, hogy mindig ismerje azok állapotát és helyét. A DWS Inventory accountIT leltár szoftvere segít a naprakész információk nyilvántartásában.

Segítségre van szüksége a leltározáshoz?

Nem egy vállalat esetében fordul elő, hogy a végső leltárat szeretnék cégen belül megoldani, ami azonban sok időt és még több erőforrást emészthet fel. Nagyszámú készlet esetén ráadásul kifejezetten fontos, hogy az eladó pontos leltárral rendelkezzen. Éppen ezért a legmagasabb eladási ár meghatározásához érdemes lehet profi leltáros csapatot felkérni a leltárkészítési feladatok elvégzésére. A DWS Inventory szakemberei elkészítik a teljes tárgyi eszköz leltárat, felmérik az árukészletet, és pontos, szoftveres nyilvántartást készítenek a kapott eredményekről.

Ellenőrző leltár készítése

Cégeladás esetén mindig érdemes megbizonyosodni a leltárfelvétel pontosságáról. Amennyiben a leltározás feladatait az eladó fél saját munkatársaival végeztette, úgy javasolt lehet egy harmadik felet is bevonnia a folyamatba, és ellenőrző leltárat készíttetni. Az ellenőrző leltár során egy független csapat felügyeli a leltározás menetét, így is segítve a nyilvántartás esetleges hibáinak kiszűrését. Ugyanakkor cégvásárlás esetén a vevő félnek is ajánlott lehet egy profi leltáros csapatot megbízni ellenőrző leltár készítésével, hiszen így garantálható, hogy egy nagy kapacitással és feladatismerettel rendelkező pártatlan fél veti össze a nyilvántartás adatait a valós készlettel.

Szeretné független szakértők segítségét kérni készletei pontos felméréséhez? Válassza szolgáltatásunkat Ön is!