Leltár készítése leltárfelvételi ívvel

A tárgyi eszköz leltár felvételéhez a modern, vonalkódos leltári eszközök mellett hagyományos, leltárfelvételi íveken, vagy más néven leltáríveken is van lehetőség lebonyolítani a leltárazást. Amennyiben a tárgyi eszközök mennyisége kevés, tökéletesen megfelelhet a leltárazásnak ezen formája, azonban a precíz munkavégzéshez fontos ismernünk a leltárfelvételi ívvel történő munka sajátosságait.

Mi is az a leltárfelvételi ív?

A leltárazás alkalmával olyan tételes kimutatást kell készíteni, amely valósághűen türközi a különböző eszközök meglévő mennyiségét, valamint értékét. Ilyen módon meghatározott időpontokra visszakeresve könnyen ellenőrizhetjük az állományban történt változásokat, ami segíti, és felgyorsítja a döntéshozást az új eszközök beszerzéséről, illetve a selejtezésről, valamint persze költséghatékonyabbá teszi a cég működését.

A leltárfelvételi ív segítségével mindez könnyű és gyors, bár természetesen nagy odafigyelést igényel. A leltárív tartalmazza a leltározás időpontját, a tárgyi eszközök megnevezését, azok egyedi azonosító számát, mennyiségét, illetve igény esetén egyéb információkat többek között az eszköz beszerzési áráról vagy állapotáról. Fontos, hogy leltárfelvételi ív kitöltésénél jól láthatóan, átlós vonallal húzzuk ki az üres sorokat, illetve mivel papíralapú dokumentumról van szó, tanácsos legalább két példányt készíteni.

A leltárívek ellenőrzése

Természetesen mindenki hibázhat, ezért a leltárfelvételi íveken is lehet módosításokat végezni. Ilyenkor az átírandó sort érdemes egy vonallal kihúzni, a javítást pedig dátummal, illetve aláírással is ellátni. Miután a leltározás befejeződött, a leltárfelvételi íveket össze kell vetni a leltárbizonylatokkal, illetve a könyvviteli nyilvántartásokkal, és az esetleges hiányosságokat jegyzőkönyvben kell rögzíteni.

Többet szeretne tudni a leltározás folyamatáról, vagy segítséget kérne a leltározás lebonyolításában? Keressen minket!