A leltározás története

A leltározás története

Manapság elképzelhetetlen egy cég rendszeres leltármenedzsment nélkül. A leltározás hozzájárul a hatékony munkavégzéshez, a beszerzések és kiadások optimalizálásához, és segít visszaszorítani a visszaéléseket.

Nem nehéz elképzelni, hogy amióta létezik kereskedelem, mindezek a szempontok szerepet játszanak a bolttulajdonosok és egyéb kereskedők munkájában. Hogy pontosan milyen régre is nyúlik vissza a leltározás, és milyen technikái voltak, írásos emlékek hiányában bizonytalan megmondani, azonban az egyértelmű, hogy az ipari forradalom óta elengedhetetlen része a kereskedelemnek.

Az ipari forradalom és a hatékonyság növelése

Az ipari forradalom alapjaiban változtatta meg a termelést, és egyáltalán azt, ahogy az emberek a munkára gondolnak. A gépesítés valójában egy fő célt szolgált: a hatékonyság növelésének igényét, ami a munka egyéb területein is megmutatkozott. A 19. századtól megnövekedett a különböző termékek mennyisége, így az egyes gyáraknak, vállalatoknak és kereskedőknek egyre nagyobb logisztikai kihívásokkal kellett megküzdeniük.

Az első nagy áttörés: a lyukkártya

Az első áttörést a modern logisztika és leltározás felé a lyukkártya jelentette, amelynek adathordozásra használható változatát Herman Hollerith találta fel 1889-ben. A lyukkártyák azon az egyszerű elven működnek, hogy az egyes kártyákon különböző variációkban kialakított lyukak leolvasásával egy gép különböző feladatokat hajthatott végre. Az ötletet az 1930-as években kezdték el a leltározásban használni, azonban mivel a technika viszonylag lassú és nehezen implementálható volt, nem vált különösen elterjedtté. A leltározás forradalmát valójában a vonalkód elterjedése jelentette.

A vonalkódtól a szoftveres megoldásokig

A vonalkód ötlete már az 1940-es években megfogalmazódott, azonban a szükséges, az eredeti elképzelés szerint UV-fényt használó olvasó praktikus módon való megalkotásához a korszak technológiája még nem volt elég fejlett. A ma ismert, lézeres vonalkódrendszeszereket a 60-as évek végétől használják, bár a technológia kezdetben drága volt, és csak kevés vállalkozás engedhette meg magának, hogy az adatok feldolgozásához megfelelő számítógéppel rendelkezzen. Ahogy azonban a 80-as és 90-es években kezdtek elterjedni a személyi számítógépek, egyre több kis- és középvállalkozás kezdte használni a vonalkódolvasó rendszereket is.

A modern vonalkódrendszerek mára minden raktár vagy üzlet alapvető kellékeivé váltak. Szeretne Ön is időt spórolni? Döntsön a vonalkódrendszer bevezetése mellett!