Milyen elven működik a vonalkód-leolvasó?

Milyen elven működik a vonalkód-leolvasó?

A leltározás felgyorsításának, illetve a precíz adminisztrációnak az egyik legegyszerűbb módja a vonalkódrendszer bevezetése.

Készlet leltár során ezzel nemcsak időt, energiát takaríthatunk meg, de a vonalkódrendszer hatékonysága és gyorsasága mellett a technológia sokoldalúságát is ki kell emelnünk.

Hogyan néz ki egy vonalkód?

A széles körben használt kódolási technika alapjául különböző vastagságú és hosszúságú, függőleges vonalak, és különböző méretű térközök szolgálnak, amik egy konkrét számsort kódolnak. Az esetek többségében ez a számsor már a vonalkód alatt is olvasható, és egy adatbázis meghatározott elemére mutat.
A vonalkódok és az azt tartalmazó információk szkenner, vagyis egy speciális vonalkódolvasó segítségével olvashatóak. A vonalkód szkenner kulcsfontosságú eszköz a vonalkódban tárolt információk feldolgozásához. Működési elvük azon alapszik, hogy speciális fénysugarak segítségével felismerik és az elektromos jel alapján megmutatják a vonalkódban elrejtett információkat.

Mikor hasznos a vonalkódrendszer bevezetése?
Egy vonalkód gyakorlatilag bármilyen információ tárolására alkalmas, és egy adott adatbázis bármilyen eleme megkereshető általa. Napjainkban a kereskedelemben nélkülözhetetlenek a vonalkódok, hiszen ezek használatával gyorsan és egyszerűen azonosíthatjuk a termékeket. Egy vonalkód leolvasásával például konkrét információkhoz juthatunk a termék áráról, származási helyéről, cikkszámáról, gyári számáról is.

Szeretne részletesebb információkhoz jutni a vonalkódrendszer bevezetéséről? Érdeklik a vonalkódos leltározás előnyei? Munkatársaink készséggel válaszolnak minden kérdésére – vegye fel velünk a kapcsolatot!