készlet leltár és a tárgyi eszköz leltár különbözőségi

Készlet leltár versus tárgyi eszköz leltár

Más és más levezénylést, stratégiát, illetve leltározási módszert kíván egy készlet leltár és egy tárgyi eszköz leltár. Bár a két eljárás között sok a hasonlóság, mi inkább a különbözőségekre koncentráltunk aktuális bejegyzésünk megírásakor. Ha felkeltette érdeklődését a téma, akkor olvasson tovább!

Mi a készlet leltár?

A készlet leltár elsődleges célja az üzleti tevékenység biztos nyomon követése — nem véletlen tehát, hogy évente egyszer kötelező az elvégzése. Mindig pontos és objektív adatokkal szolgál: a beszerzési folyamattól kezdve egészen az aktuális árukészletig (pl. termékek darabszáma, selejtek).

Területtől függ, hogy milyen leltározási metodika szerint dolgozunk a készlet leltár során. Különböző konstrukciók léteznek ugyanis egy hipermarket állományának rögzítésére, egy mirelit termékeket forgalmazó cég árukészletének felmérésére, és eltérés mutatkozhat termékfelvétel közben, ha egy barkácsáruházról van szó.

Mi a tárgyi eszköz leltár?

Akár nyilvántartásnak is nevezhetjük, mert az alkalmanként és/vagy folyamatosan használatban lévő eszközök, berendezések rögzítését jelenti. A tárgyi eszköz leltár során feljegyezzük például az íróasztalok, a forgószékek és a céges laptopok állapotát is.

Ahogyan a törvény előírja, bizonyos időközönként a tárgyi eszközöket is szükséges nyilvántartásba venni. Leginkább azért érdemes élni ezzel a lehetőséggel, hogy megóvjuk magunkat a felesleges költekezéstől: ha pontos képet kapunk a tulajdonunkban álló összes eszközről (elérhetőség, állapot), felmérhetjük az esetleges későbbi kiadásokat.

Készlet leltár, tárgyi eszköz leltár – hogyan csináljuk?

Mind a készlet leltár, mind pedig a tárgyi eszköz leltár elvégezhető ún. leltáríven, de vonalkódrendszeren történő termékbeolvasás szintén lehetséges. Utóbbi amellett, hogy praktikusabb, gyorsabb munkavégzést szavatol, és ha a szükség úgy hozza, egyszerűbben visszaellenőrizhető.

Eljött az ideje a tárgyi eszköz leltárnak? A készlet leltárt is ideje volna elvégezni? Segítünk, keressen minket!