Leltár készítése cégeladáskor

Leltár készítése cégeladáskor

Még a legkisebb cégeladás is számos üzleti teendővel jár, amik között előkelő helye van a leltározásnak is. Hogy miért?

Mert központi kérdés, hogy az eladásra szánt cég mennyit ér, hiszen eladóként nem szeretnénk veszteséget, vevőként pedig nem akarunk többet fizetni, mint amennyit ténylegesen ér az adott üzlet.

Bár egy cég „beárazásánál” rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, egy precíz leltározás sokat segíthet, hogy közelebb kerüljünk a reális végösszeghez. Az áruleltárt célszerű ilyen esetben is független harmadik félre bízni, aki objektíven tudja végezni a munkáját, ám javasolt eladónak és vevőnek együtt ellenőriznie a leltározási folyamatokat, hogy mindkét fél egészen biztos legyen abban, hogy a leltározás a megfelelő elvek alapján történik.

Mire célszerű még odafigyelni leltározásnál?

Vevőnek és eladónak konszenzusra kell jutnia abban, hogy leltározáskor milyen értékelési módszert választanak. Mivel a termékek beszerzési ára általában nem tükrözi hűen a jelenlegi valós értékeket, ezért célszerű az áruk jelenlegi eladási árát alapul venni.
Ajánlott részletes megállapodásban rögzíteni a leltár várható értékét, illetve leltározás során kulcsfontosságú a selejtezés is. Azokat a termékeket, amik már nem értékesíthetőek teljes áron vagy semmilyen formában nem eladhatóak, fontos kizárni, illetve csökkentett áron rögzíteni.

Kihagyhatatlan lépés a fizikai számlálás

Mindegy, hogy jól működő készletkezelő szoftvert használunk és pontos adatbázisunk van, cégeladáskor zajló leltározásnál muszáj fizikai számlálást is végrehajtani. Persze ez általában idő- és energiaigényes, így ha jobb dolga is akad, mint levezényelni a leltározást, keressen minket bizalommal! Cégünk komoly szakmai múlttal a háta mögött hatékony segítségére lehet, hogy fontosabb dolgokra koncentrálhasson.