Az egyedi azonosítás jelentősége a tárgyi eszköz leltáraknál

Az egyedi azonosítás jelentősége a tárgyi eszköz leltáraknál

Az egyedi azonosítás nagymértékben megkönnyítheti a leltározás folyamatát, különösen tárgyi eszköz leltár készítése esetén. Lássuk, mik az egyedi azonosítás előnyei, és milyen technológiákkal kivitelezhető a leghatékonyabban!

A tárgyi eszközök egyedi azonosításának előnyei

Noha az egyedi azonosítás készlet leltár készítése esetén is fontos, a technika alkalmazása ezen a területen sokkal magától értetődőbb, mint tárgyi eszköz leltár készítésekor. Ma már szinte nincs is olyan árucikk, amely ne rendelkezne egyedi vonalkóddal, azonban a tárgyi eszközöket nem mindig szokás ilyen egyedi azonosítóval ellátni. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az egyedi azonosítás nagymértékben megnöveli a leltározás gyorsaságát, illetve segíti az egyes tárgyi eszközökkel kapcsolatos információk nyilvántartását.

Az egyedi azonosítás nem csak azt teszi lehetővé, hogy az adott tárgyi eszközt könnyen megtaláljuk az adatbázisban, de azt is, hogy egyszerűen hozzárendelhessük a legkülönbözőbb leíró adatokat. Legyen szó IT-készülékekről, bonyolult gyártósori eszközökről vagy éppen egyszerű irodai berendezésekről, az azonosítás során az adott eszközhöz rendelhetjük annak típusát, kinézetét, valamint állapotát. Az egyedi azonosító segítségével mindemellett egyszerűen behatárolhatjuk, hogy az adott eszköz hol található, illetve hogy mely leltárhelyen hány darab hasonló tárgyi eszközzel számolhatunk.

Egyedi azonosítás vonalkóddal, QR-kóddal vagy RFID-technológiával

Az egyedi azonosításnak számos technikája létezik, melyek közül a legköltséghatékonyabb és máig legnépszerűbb megoldás a vonalkódrendszer. A vonalkódok rendkívüli előnye, hogy a kód egyes számjegyeivel könnyen rendszerbe foglalhatjuk az egyes leltárhelyeket vagy éppen a tárgyi eszközök típusait, így egyetlen vonalkód praktikus módon az adott tárgyi eszköz számos tulajdonságára utalhat.

Első leltárfelvétel esetén az egyes vonalkódos címkék sorrendben kinyomtathatók. Amennyiben újabb tárgyi eszközök leltárba vétele is szükségessé válik, egyszerű etikett nyomtatóval bárki nyomtathat új vonalkódokat. A vonalkódok leolvasása szintén egyszerű, ma már okostelefonos applikációval is könnyen elvégezhető, és az AccountIT tárgyi eszköz leltár szoftverben az elkészült adatbázisok is bárki számára kezelhetők.

Komplexebb információk adott tárgyi eszközökhöz rendelése QR-kódokkal vagy RFID-technológiával is megoldható, azonban ezeknek a megoldásoknak több hátulütője is lehet. A vonalkódnál összetettebb QR-kódok ugyan az eszköz részletes leírására vagy a karbantartási adatok tárolására is képesek, azonban bevezetésük költségesebb, mint a vonalkódrendszereké.

Az RFID-technológia a vonalkódos és a QR-kódos rendszerekhez képest bonyolultabb megoldást kínál, így az RFID tagek nemcsak több adatot képesek tárolni, de lehetővé teszik az egyes tárgyi eszközök valós idejű nyomkövetését is. Bár nagyobb értékű eszközök esetében célszerű lehet az RFID-megoldások alkalmazása, nagy lefedettségű raktárak esetében a technológia nem mindig használható hatékonyan, ezért a legtöbb esetben a hagyományos vonalkódok használata javasolt.

Szeretné egyedi azonosítókkal ellátni tárgyi eszközeit? Keressen minket most!